Harran Üniversitesi Erişilebilirlik izleme çalışması

Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneği olarak Harran Üniversitesi Osmanbey yerleşkesinde bulunan  binaların tüm engelli grupları için Erişilebilirlik izleme çalışması yaptık. Çalışma sonunda rapor olarak üniversite yönetimine sunduk.

Engelli bireylerin eğitim, özellikle de yüksek öğretim hizmeti almaları, onların bireysel gelişmelerinin ve sonrasındaki aşamalarda ihtiyaç duyacakları ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının önemli bir unsurudur.

Ancak engelli bireyler bakımından bu hakkın kullanımı sadece üniversite eğitimi alma hakkının kazanılmasından ibaret değildir. Zira engelli öğrencinin yüksek öğrenimini insan onuruna yakışır ve eşit koşullar altında sürdürüp tamamlanması, fiziki çevre uygunluklarının ve bilgiye erişim koşullarının yaratılması ile mümkün olabilecek bir durumdur.

Bu ise engelli öğrenicinin eğitim göreceği fakülte binasına geldiği andan itibaren ihtiyacı olan, rampa, görme engelliler için kabartma zemin uygulamaları, her engel grubu için tasarlanmış asansör, tuvalet vb. fiziksel düzenlemelerin yapılmış olmasına, işitime cihazı kullanan işitme engelliler için indüksiyon döngü, FM sistemleri ya da işaret dili bilen personel bulunmasına bağlıdır. Şüphesiz burada bahsedilen uygulamalar düzenlemelerin bir kısmından örneklerdir. Zira erişilebilirlik, çok geniş bir alanı kapsayan bir düzenleme alanıdır.

Bu çalışma, yukarıda sıralanan hususlardan hareketle, Harran Üniversitesi’nde eğitim gören engelli bireylerin yüksek öğrenimden eşit ve kaliteli koşullarda, faydalanması için üniversite binalarının hali hazırdaki durumunun ve ihtiyaç duyulan temel erişim düzenlemelerinin tespitinin yapılması amacıyla yapılmıştır.

RAPORLAR 

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME RAPORU (İndir)